Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Οδοντιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η Οδοντιατρική περίθαλψη Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, και κατ επέκταση ο οδοντιατρικός κλάδος αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα πιο απειλούμενα επαγγέλματα όσον αφορά την επικινδυνότητα.

Η στενή επαφή με τους ασθενείς, η έκθεση σε σωματικά υγρά και ο χειρισμός αιχμηρών αντικειμένων αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να διατηρήσετε τον εαυτό σας, την κάθε αυτού οδοντιατρική πράξη και τους ασθενείς σας ασφαλείς;

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα διαδικασιών που μπορείτε να εφαρμόσετε προκειμένου να συμβάλλετε στην καταπολέμηση οποιασδήποτε επιδημίας και όχι μόνο του COVID-19, στο οδοντιατρείο σας.

8 τρόποι για να διατηρήσετε την οδοντιατρική σας εργασία ασφαλέστερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

1. Αξιολογήστε τους ασθενείς σας

Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός υποψιών κρουσμάτων COVID-19 προκειμένου να αποφευχθεί η εκτεταμένη επαφή με έναν δυνητικά μολυσμένο ασθενή. 

Ο έλεγχος των ασθενών σας χρησιμοποιώντας ένα έτοιμο ερωτηματολόγιο και η λήψη κατάλληλων μέτρων με βάση τα αποτελέσματα και τη θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να μετρηθεί η θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείται θερμόμετρο μετώπου χωρίς επαφή.

Το ακόλουθο ερωτηματολόγιο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανής μόλυνσης:

1. Έχετε πυρετό ή έχετε παρουσιάσει πυρετό τις τελευταίες 14 ημέρες;

2. Έχετε αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή τις τελευταίες 14 ημέρες;

3. Έχετε ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες σε περιοχές με τεκμηριωμένη μετάδοση COVID-19;

4. Έχετε έρθει σε επαφή με ασθενή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες;

5. Έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που προέρχονται από περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα πυρετού ή αναπνευστικών προβλημάτων τις τελευταίες 14 ημέρες;

6. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα με πυρετό ή αναπνευστικά προβλήματα τις τελευταίες 14 ημέρες, που είχαν στενή επαφή μαζί σας;

7. Συμμετείχατε πρόσφατα σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, συναντήσεις ή είχατε στενή επαφή με πολλούς άγνωστους ανθρώπους;

Μετά το ερωτηματολόγιο:

  • Εάν ο ασθενής απαντήσει Ναι σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις και η θερμοκρασία του σώματος του είναι κάτω από 37,3 ° C, μπορείτε να αναβάλλετε τη θεραπεία έως 14 ημέρες μετά το συμβάν έκθεσης.
  • Εάν ο ασθενής απαντήσει Ναι σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις και η θερμοκρασία του σώματος του είναι 37,3 °C ή υψηλότερη, ο ασθενής θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε καραντίνα και θα πρέπει να αναφέρετε την υπόθεση στο τμήμα ελέγχου λοιμώξεων.
  • Εάν ο ασθενής απαντήσει Όχι σε όλες τις ερωτήσεις και η θερμοκρασία του σώματος του είναι κάτω από 37,3 °C, μπορείτε να ξεκινήσετε την θεραπεία του ασθενή χρησιμοποιώντας πάντα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.
  • Τέλος, εάν ο ασθενής απαντήσει Όχι σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά η θερμοκρασία του σώματός του είναι 37,3 °C ή υψηλότερη, ο ασθενής θα πρέπει να κατευθυνθεί στην κλινική για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

2. Ενισχύστε την υγιεινή των χεριών σας

Αν και η κατάλληλη υγιεινή των χεριών πρέπει να αποτελεί ήδη ρουτίνα, η περαιτέρω ενίσχυση μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου εξάπλωσης του ιού.

Η μελέτη προτείνει να ακολουθήσετε τις οδηγίες υγιεινής των  2 πριν και 3 μετά:

  • πριν από την εξέταση του ασθενούς.
  • πριν από τις  οδοντικές επεμβάσεις.
  • αφού  αγγίξετε τον ασθενή.
  • αφού  αγγίξετε το περιβάλλοντα χώρο και τον εξοπλισμό που δεν έχουν απολυμανθεί. και
  • μετά την επαφή με τον στοματικό βλεννογόνο, μια πληγή, ή αίμα, έκκριση σιέλου ή εκκρίματα.

Επιπλέον, όλο το προσωπικό πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα και να μην αγγίζει τα μάτια, το στόμα και τη μύτη του.

Διαβάστε: Λοιμώξεις στο οδοντιατρείο και μέτρα για την αποφυγή τους!

3. Λάβετε προσωπικά προστατευτικά μέτρα

Δεδομένου ότι τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια θεωρούνται ως η κύρια οδός εξάπλωσης της λοίμωξης, συνιστώνται μέτρα προστασίας τριών επιπέδων:

Τυπική προστασία: χειρουργικές μάσκες και ιατρικές στολές, προστατευτικά γυαλιά ή ασπίδες προσώπου και γάντια από λατέξ ή νιτριλίου μίας χρήσης.

Προηγμένη προστασία:  Πρόσθετες φόρμες προστασίας μίας χρήσης ή χειρουργικά ρούχα πάνω από τις ιατρικές στολές.

Ενισχυμένη προστασία: Για επαφή με ασθενείς ύποπτους ή επιβεβαιωμένους με COVID-19. Εάν συμβεί αυτό και δεν μπορείτε να αποφύγετε τη στενή επαφή, απαιτείται ειδική προστατευτική ενδυμασία.

4. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα πριν από την οδοντιατρική πράξη

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 είναι ευάλωτος στην οξείδωση, συνιστάται η χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει οξειδωτικούς παράγοντες με σκοπό τη μείωση των μικροβίων στο στόμα, συμπεριλαμβανομένου και της πιθανής μεταφοράς COVID-19.

(Σημειώστε ότι η χλωρεξιδίνη, που χρησιμοποιείται συνήθως ως στοματικό διάλυμα, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματική στη θανάτωση του COVID-19)

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι  κυκλοδεξτρίνες (αντιιικά ευρέως φάσματος) δείχνουν υπόσχεση για την καταπολέμηση των ιών.

5. Χρησιμοποιήστε ελαστικό απομονωτήρα όταν είναι δυνατόν

Η χρήση ελαστικού απομονωτήρα μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά την παραγωγή αερολύματος ή πιτσιλίσματος από σάλιο και αίμα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται χειρολαβές υψηλής ταχύτητας και οδοντιατρικές συσκευές υπερήχων. 

Η χρήση του θα μπορούσε να μειώσει τα αερομεταφερόμενα σωματίδια κατά 70% σε ακτίνα 1 μέτρου από το πεδίο οδοντιατρικής πράξης.

6. Χρησιμοποιήστε χειρολαβές με ανεπίστροφη βαλβίδα.

Μια οδοντιατρική χειρολαβή υψηλής ταχύτητας χωρίς Ανεπίστροφη βαλβίδα μπορεί να απορροφήσει και να αποβάλλει μολυσματικά υγρά και θραύσματα.

Τα μικρόβια ενδέχεται να μολύνουν περαιτέρω τις σωληνώσεις του μηχανήματος, του νερού και τον αέρα εντός της οδοντιατρικής μονάδας και συνεπώς να προκαλέσουν εξάπλωση της μόλυνσης.

Σε αντίθεση με αυτό, ως πρόσθετο προληπτικό μέτρο, οι χειρολαβές με Ανεπίστροφη βαλβίδα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την επιστροφή των μολυσματικών υγρών και κατ’ επέκταση των στοματικών βακτηρίων και ιών στις σωληνώσεις της οδοντιατρικής μονάδας.

7. Απολύμανση οδοντιατρείου & και κοινόχρηστων χώρων

θα πρέπει να λάβετε αποτελεσματικά και αυστηρά μέτρα απολύμανσης τόσο στον χώρο του οδοντιατρείου όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. 

Οδοντιατρείο αλλά και κοινόχρηστοι χώροι, θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται τακτικά σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

8. Σωστή Διαχείριση οδοντιατρικών αποβλήτων

Θυμηθείτε να χειριστείτε τα οδοντιατρικά απόβλητα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα απόβλητα που παράγονται από τη θεραπεία ασθενών με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 θεωρούνται μολυσματικά ιατρικά απόβλητα.

Παρόλο που καμία από αυτές τις προφυλάξεις δεν μπορεί από μόνη της να αποτρέψει ή να επιλύσει εντελώς το COVID-19, μπορούν όμως να συμβάλουν στη διατήρηση της οδοντιατρικής πράξης, του προσωπικού και των ασθενών σας ασφαλέστερα και υγιέστερα, είτε συνεχίσει η επιδημία είτε όχι.

πηγή

Check Also

Η ΕΟΟ θα αποφασίσει πότε χρειάζεται το rapid test

Πλεύρης: Η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα αποφασίσει αν θα απαιτείται rapid test (vid) Η ίδια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *