Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

6+1 τρόποι να παρακινήσεις τους ασθενείς σου για καλύτερη στοματική υγεία

6+1 τρόποι για να παρακινήσετε τους ασθενείς σου για καλύτερη στοματική υγεία.

Αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι τα καθαρά δόντια αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της γενικής στοματικής μας υγείας, πρέπει να βρούμε τρόπους για να την επιτύχουμε.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν τρόπους πρόληψης για αποφυγή μελλοντικών φθορών των δοντιών τους, αλλά και τη σημασία που έχει συνολικά η σωστή φροντίδα της στοματικής τους κοιλότητας.

Πώς μπορείτε να παρακινήσετε αλλά και να ενημερώσετε τους ασθενείς σας, ώστε να επιτύχουν όσο το δυνατόν καλύτερη στοματική υγεία;

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν σας βοηθήσουν σε αυτήν την πρόκληση:

1. Συνέντευξη για να κινητοποιηθούν.

Οι οδοντίατροι πρέπει να προσπαθήσουν να μάθουν την τέχνη της συνέντευξης για να κινητοποιήσουν τους ασθενείς τους (MI). Πώς επικοινωνούμε με τους ασθενείς μας, ώστε να μας ακούσουν;

Πώς ακούμε, ώστε οι ασθενείς να μας ανοιχτούν και να μας μιλήσουν;

Αυτές οι απλές ερωτήσεις αποτυπώνουν το πνεύμα της συνέντευξης κινητοποίησης (MI).

Η συνέντευξη κινητοποίησης (ΜΙ), είναι ένα στυλ συμβουλευτικής που βοηθά τους επαγγελματίες υγείας, να καθοδηγούν τους ασθενείς να αναγνωρίζουν τους δικούς τους λόγους αλλαγής, γεγονός που μπορεί να τους παρακινήσει να δεσμευτούν σε αυτήν.

2. Ενθάρρυνση.

Η εποικοδομητική κριτική της δουλειάς μας μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνητρο για να συνεχίσουμε, έτσι δεν είναι; Οι ασθενείς επιθυμούν να αισθάνονται υποστήριξη για την πρόοδο που σημειώνουν.

Γι’ αυτό ξεκινήστε πάντα επαινώντας τους και έπειτα συνεχίστε με τις συμβουλές σας. Σχόλια όπως “Κάνετε σπουδαία δουλειά” ή “Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσοχή αυτό το σημείο εδώ” είναι συνήθως πολύ εποικοδομητικά.

Επίσης, η χρήση της ενδοστοματικής κάμερας μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μπορεί να “ανοίξει τα μάτια” στους ασθενείς σας για το τι συμβαίνει πραγματικά στο στόμα τους.

3. Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα.

Το βούρτσισμα και ο καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, ακριβώς όπως το ντους και το ξύρισμα. Αλλά μερικές φορές βαριόμαστε και απλά δεν θέλουμε να τα κάνουμε.

Η χρήση μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας μπορεί να κάνει πιο διασκεδαστική τη διαδικασία αλλά και πολύ πιο αποτελεσματική. Επίσης, απλώς λέγοντας στους ασθενείς σας ότι χρειάζονται οδοντικό νήμα, δεν τους παρακινείτε όσο χρειάζεται για να το χρησιμοποιήσουν.

Πρέπει να ακούσουν και να αντιληφθούν γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζουν ανάμεσα στα δόντια τους, αλλά και τις συνέπειες που έπονται από το να μην το κάνουν.

4. Δεν είναι μόνο η στοματική υγεία.

Είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι, το να βουρτσίζει κανείς τα δόντια του και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα δεν το κάνει μόνο για τη καταπολέμηση της κακής στοματικής αναπνοής.

Η προσοχή στη διατήρηση της στοματικής υγείας μπορεί να απωθήσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη ακόμα και καρκίνου.

Είναι σημαντικό να έχετε μια πλήρη και υγιή οδοντοστοιχία γιατί αν δεν μπορείτε να μασήσετε σωστά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικά και πεπτικά προβλήματα.

5. Υγιεινή διατροφή:

Η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για τη στοματική υγεία. Η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων και σνακ και η αποφυγή τροφίμων που λεκιάζουν τα δόντια, αποτελούν μέρος μιας καλής στοματικής υγιεινής.

Καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν τον ρόλο που η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει στην οδοντική υγεία τους, φροντίστε να τους ενημερώνετε για τη σημασία της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

6. Ένα λαμπερό χαμόγελο είναι το καλύτερο αξεσουάρ.

Το να έχει κανείς ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο δεν τον κάνει να δείχνει μόνο πιο όμορφος, αλλά επηρεάζει και την εντύπωση που προκαλεί στο περιβάλλον του.

Υπενθυμίστε στους ασθενείς σας ότι οι άνθρωποι κρίνουν τη νοημοσύνη, την καθαριότητα, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και άλλες ιδιότητες από το χαμόγελό τους.

Επίσης, η μείωση της οστικής μάζας μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές στο σχήμα του προσώπου και στο προφίλ.

Σε μερικές περιπτώσεις η αυταρέσκεια είναι αυτό που ωθεί τους ασθενείς σε θετικές αλλαγές.

+1. Πλύσιμο δοντιών ή τσίχλα μετά το γεύμα.

Μερικοί ασθενείς δεν θέλουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να τα καθαρίσουν με οδοντικό νήμα μετά από ένα γεύμα. Όμως, μια στοματική πλύση ή μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι μια εύκολη λύση.

Και οι δύο χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα και βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηριδίων και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας οξέος στο στόμα!

Δείτε αναλυτικά σε pdf το άρθρο από την Kulzer

Check Also

ugeia-stomatos

Ο Διαβήτης και η Υγεία του Στόματος

Ο Διαβήτης και η Υγεία του Στόματος 2 πράγματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Ο διαβήτης μπορεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *