Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

Οδοντιατρικές Χειρολαβές: 7 tips για καλύτερη συντήρηση

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι οδοντιατρικές χειρολαβές, μπορεί να είναι μια σχετικά ακριβή υπόθεση, όσον αφορά την αγορά τους και ότι σίγουρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να ανανεώσετε την συσκευή σας. 

Υπάρχουν όμως τρόποι να καθυστερήσετε, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής των οδοντιατρικών χειρολαβών σας με την σωστή και τακτική συντήρηση.

Ακολουθούν 7 tips για καλύτερη συντήρηση στις οδοντιατρικές χειρολαβές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η χειρολαβή σας θα παρέχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια ζωής της.

Πάνω απ ‘όλα, όμως είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή της χειρολαβής. Ειδικά επειδή η συντήρηση μπορεί να διαφέρει μεταξύ διαφορετικών μαρκών.

Οδοντιατρικές χειρολαβές: 7 tips για καλύτερη συντήρηση.

1. Εξωτερικός Καθαρισμός:

Καθάρισε το εξωτερικό περίβλημα της χειρολαβής, για να απομακρυνθούν τα βιολογικά υπολείμματα από την εξωτερική επιφάνεια της χειρολαβής. Ιδανικά με μια μαλακιά βούρτσα και με απλό ζεστό νερό.

  • Μην βυθίζετε τη συσκευή σε νερό ή απολυμαντικά υγρά, μπορεί να προκληθεί διάβρωση.

2. Λίπανση εσωτερικά:

Είναι επιτακτικό να χρησιμοποιείτε λιπαντικό για τη συντήρηση. Ένα λάδι καλής ποιότητας πρέπει να εισαχθεί στη χειρολαβή για περίπου 2 δευτερόλεπτα έως ότου το λάδι βγει από την κεφαλή της χειρολαβής.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες και το εγχειρίδιο συντήρησης του κατασκευαστή της χειρολαβής. Διαβάστε για την σωστή λίπανση χειρολαβών.

3. Αφαιρέστε υπολείμματα & περιττά λάδια:

Λειτουργήστε τη χειρολαβή μετά τη λίπανση, για 10 έως 20 δευτερόλεπτα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα και περιττά λάδια. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην διανομή του λαδιού μέχρι τα ρουλεμάν, καθώς και στον μηχανισμό τσοκ. 

4. Αποστείρωση:

Αποστειρώστε κάθε συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι το όργανο έχει στεγνώσει εντελώς.

Αφού αποστειρωθεί η χειρολαβή, αφήστε την να κρυώσει από μόνη της και να στεγνώσει φυσικά. Μην ξεχνάς ότι ποτέ δεν πρέπει να μπαίνει η χειρολαβή κάτω από κρύο νερό για να κρυώσει γρήγορα, γιατί μπορεί να προκληθεί ζημιά. Είναι καλύτερα να κρυώσει σε κανονικές συνθήκες.

5. Ελέγξτε την παροχή αέρα:

Ελέγξτε την πίεση του αέρα που πηγαίνει στις χειρολαβές σας σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να τις ακολουθείτε αυστηρά. Εάν η πίεση είναι πολύ υψηλή, αυτό θα προκαλέσει πρόωρη βλάβη του ρουλεμάν τουρμπίνας, μειώνοντας έτσι την απόδοση του στροβίλου.

Ελέγξτε επίσης ότι ο αέρας είναι καθαρός και στεγνός. Ο αεροσυμπιεστής θα πρέπει να είναι ελεύθερος ελαίου (oil-free) και να συντηρείται σωστά σε τακτική βάση. Διαβάστε πως λειτουργούν οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές.

6. Συνιστώμενη Πίεση:

Το να χρησιμοποιείτε τη χειρολαβή σας, με πίεση μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Οι χειρολαβές έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε κάποια πίεση-δύναμη. Η υπέρβαση της πίεσης που συνιστά ο κατασκευαστής στην πραγματικότητα θα μπορούσε να βλάψει τον στρόβιλο και να προκαλέσει ζημιά, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της.

7. Προσοχή στις Φρέζες (εγγλυφίδες):

Εάν χρησιμοποιείς οδοντιατρικές φρέζες (εγγλυφίδες), αμφιβόλου ποιότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και είναι φθαρμένες, μπορεί να δημιουργήσουν εναποθέσεις γρεζιών στο τσοκ της χειρολαβής σας, περιορίζοντας την περιστροφή και η χειρολαβή μπορεί να υποστεί σημαντικές ζημιές.

Κάντε Εγγραφή στο Newsletter για να Λαμβάνετε Σχετικές Ενημερώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *