Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Οδηγίες για κορωνοϊό

Πανδημία Κορωνοϊού (Covid-19)

Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Οδηγίες για τον κορωνοϊό και Προτάσεις για την συμμόρφωση με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

odontiatrika-odigies-gia-koronoio

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Ε.Ο.Ο. συνεδρίασε (13/3/2020) και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και τον Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας (Π. Δ.39/2009, ΦΕΚ Α΄55, 1-4-2009), αποφάσισε ότι τα οδοντιατρεία συνεχίζουν να λειτουργούν με τις εξής ακόλουθες επικαιροποιημένες οδηγίες:

Α. Οδηγίες προς ΑΣΘΕΝΕΙΣ:

Γενικός πληθυσμός:

  • Όταν αισθανθείτε πόνο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας, ώστε να σας συμβουλέψει τηλεφωνικά και να αξιολογήσει το επείγον ή όχι του προβλήματός σας.
  • Όταν εμφανισθεί οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, του προσώπου και του τράχηλο, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας.
  • Για κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας.
  • Όλες οι μη επείγουσες θεραπείες συνιστάται να προγραμματιστούν εκ νέου.

Πληθυσμός σε καραντίνα:

  • Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ και με τον οδοντίατρό σας για λήψη τηλεφωνικών οδηγιών. Ε.Ο.Δ.Υ.: τηλέφωνα 1135 (24ωρη λειτουργία), 2105212000.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. Η Στοματική Υγεία και η καλή Στοματική Υγιεινή συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Β. Οδηγίες προς ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ:

Συνάδελφοι, ΔΕΧΕΣΤΕ στα οδοντιατρεία: Ασθενείς οι θεραπείες των οποίων, η αναβολή θα έχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα ή θα προκαλέσει βλάβη στην υγεία του ασθενούς, λαμβάνοντας τα εξής μέτρα προφύλαξης:

1) Λήψη από τηλεφώνου λεπτομερούς ιστορικού:

  • για πρόσφατα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • εάν ο ίδιος ή κάποιος στο στενό περιβάλλον εμφανίζει βήχα, πυρετό, δύσπνοια, διάρροια ή καταβολή δυνάμεων.

2) Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς λοιμώξεων. Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών εργασίας και των χώρων με κατάλληλα διαλύματα. Επιμελημένη καθαριότητα δαπέδων.

3) Ενίσχυση των παγίων μέτρων Ατομικής υγιεινής Ιατρών και Ασθενών (π.χ. διάθεση αλκοολούχων διαλυμάτων στο χώρο αναμονής).

4) Ταυτόχρονη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας, με χειρουργική μάσκα και καλυπτικό κεφαλής, μακρυμάνικη αδιαβροχοποιημένη ποδιά, γάντια μιας χρήσης από το οδοντιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό.

5) Επαρκής συχνός αερισμός του χώρου.

6) Εξορθολογισμός χρονικής διάρκειας ραντεβού, ώστε να επαρκεί ο χρόνος για τα πρόσθετα μέτρα και να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών στους χώρους αναμονής.

7) Περιορισμός πράξεων που παράγουν αερόλυμα. Σε αντίθετη περίπτωση, προστασία από το αερόλυμα με:

  • Αξιοποίηση της τεχνικής του ελαστικού απομονωτήρα.
  • Χρήση ισχυρών αναρροφητικών συστημάτων.

8) Αυστηρή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

9) Οι οδηγίες επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις και θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

Συνάδελφοι, λόγω των συνθηκών έλλειψης του υγειονομικού υλικού που παρατηρείται και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς μας, στο βοηθητικό προσωπικό και τις οικογένειες μας, επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας του οδοντιατρείου μας, εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.

Check Also

Η ΕΟΟ θα αποφασίσει πότε χρειάζεται το rapid test

Πλεύρης: Η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα αποφασίσει αν θα απαιτείται rapid test (vid) Η ίδια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *