Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Οδοντιατρική πολλών… ειδικοτήτων.

Οδοντιατρική πολλών.. ειδικοτήτων. Interdisciplinary dentistry.

Από νωρίς στην οδοντιατρική μου καριέρα κατάλαβα ότι αυτό που μου άρεσε ήταν να βλέπω την αλλαγή στην εμφάνιση και κατ’ επέκταση στην αυτοπεποίθηση που μπορεί να φέρει η ποιοτική οδοντιατρική στους ασθενείς μου.

Η οδοντιατρική είναι ίσως η μόνη ειδικότητα της ιατρικής, η οποία μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής και να μεταμορφώσει ένα άτομο εξωτερικά και ψυχικά  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Και μάλιστα όσο πιο πολύπλοκο το πρόβλημα του ασθενούς, τόσο μεγαλύτερη η αλλαγή.

Στην οδοντιατρική όπως και στην ιατρική υπάρχουν πολλές διαφορετικές ειδικότητες με κάθε μια από αυτές να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες των ασθενών.

Ο ασθενής που βγαίνει περισσότερο κερδισμένος όσο αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, απολαμβάνει τα προνόμια των διαφορετικών ειδικοτήτων.

Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς μια συνολική θεραπεία σε έναν ασθενή, όπως για παράδειγμα η αλλαγή στο χαμόγελο, χρειάζεται να υπάρχει ένα αρχικό πλάνο (σχέδιο θεραπείας) και έπειτα να οργανωθούν με την βοήθεια των διαφορετικών ειδικοτήτων τα βήματα που απαιτούνται για να γίνει αυτό το πλάνο πραγματικότητα.

Το πόσες και ποιες ειδικότητες θα συνεργαστούν για το κάθε περιστατικό καθορίζεται από την αρχική κατάσταση των δοντιών του ασθενούς και από το ποια αποτελέσματα θέλουμε να έχουμε στο τέλος της θεραπείας.

Στις μέρες μας υπάρχει συνεχώς εξέλιξη σε θεραπευτικές μεθόδους, τεχνικές και αυτό απαιτεί συνεχή εγρήγορση από τον οδοντίατρο ώστε να μπορέσει να κατανοήσει αυτές τις νέες γνώσεις και να τις εισάγει στην καθημερινή πράξη με στόχο:

να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το γεγονός ότι σήμερα ο ρυθμός ανάπτυξης της γνώσης είναι ραγδαίος καθιστά μη ρεαλιστικό για έναν οδοντίατρο να έχει σε βάθος γνώση όλων των επιμέρους ειδικοτήτων.

Από την άλλη οι οδοντίατροι από όλες τις ειδικότητες οφείλουν να γνωρίζουν τις δυνατότητες κάθε εξειδικευμένης θεραπείας για να μπορέσουν να κάνουν την σωστή επιλογή των θεραπευτικών μεθόδων που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το κάθε περιστατικό.

Επομένως για να βρούμε την βέλτιστη λύση στο κάθε οδοντιατρικό πρόβλημα χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία οδοντιάτρων από διαφορετικές ειδικότητες.

Το πλεονέκτημα που έχει ο ασθενής από αυτό είναι ότι λαμβάνει μια θεραπευτική λύση που δεν περιορίζεται στις συγκεκριμένες ικανότητες ενός μεμονωμένου οδοντιάτρου αλλά απολαμβάνει την τεχνογνωσία από μια ομάδα οδοντιάτρων.

Η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα η επικοινωνία αυτή να γίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα τα δεδομένα που προκύπτουν από την κλινική και ακτινογραφική εξέταση μοιράζονται μεταξύ των οδοντιάτρων είτε μέσω email ή ανεβαίνουν σε κάποια κοινή πλατφόρμα όπως dropbox και οι οδοντίατροι των διαφορετικών ειδικοτήτων έχουν την δυνατότητα να αναλύσουν τα ευρήματα και στην συνέχεια γίνεται από κοινού ένα σχέδιο θεραπείας.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται γρήγορα ο προγραμματισμός της θεραπείας και πολλές φορές χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να επισκέπτεται πολλούς διαφορετικούς οδοντιάτρους σε διαφορετικές περιοχές.

Γράφει: Κωνσταντινίδης Ιωάννης. Διδάκτωρ, Πανεπιστημίου Δρέσδης.
Πτυχιούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Λεωφ. Μαραθώνος 60 & Κανάρη. Άνοιξη. Τηλ: 6936930251
Ιστότοπος: kclinic.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *