Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Η υγιεινή.. και ο οδοντιατρικός αέρας.

Η υγιεινή.. και ο οδοντιατρικός αέρας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριδίων και μικρο­οργανισμών στον πεπιεσμένο αέρα από την χρήση αεροσυμπιεστών.

Ο Finn Djurhuus, επικεφαλής του τμήματος DTI Industry στο Άαρχους, στην Δανία, μέλος διαφόρων επιτροπών και συγγραφέας πολλών άρθρων σε διεθνή περιοδικά με θέμα «ποιοτικός έλεγχος πεπιεσμένου αέρα» έχει εργαστεί για την μέτρηση της ποιότητας του πεπιεσμένου αέρα για περισσότερα από 25 χρόνια και επισημαίνει μια πηγή μόλυνσης που αρκετοί οδοντίατροι αμελούν:

Είναι οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές.

Σε έρευνες και ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε οδοντιατρικές κλινι­κές της Δανίας, τα αποτελέσματα που βρέθηκαν ήταν αρκετά τρομακτικά.

Βρέθηκαν ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία που αφορούν στην ποιότητα του πεπι­εσμένου αέρα κατά την οδοντιατρι­κή πράξη.

Προβλήματα που προκαλούνται από βακτηρίδια και μικρο­οργανισμούς στο νερό, έχουν εντοπιστεί και αντιμετωπίζονται για πολλά χρόνια, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό έχουν σκεφτεί τη σύνδεση τους με τον πεπιεσμένο αέρα.

Ο οδοντιατρικός αέρας

Η εισαγωγή του αέρα στον αεροσυμπιεστή είναι εξαιρετικά σημαντική, πολλοί αεροσυμπιεστές τοποθετούνται σε υπόγειο, ή ακόμη και στο λεβητοστάσιο όπου η θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και μικρο­οργανισμών.

Αυτό σε συνδυασμό με τα συστατικά που βρίσκονται ήδη στον ατμοσφαιρικό αέρα σε ση­μαντικές συγκεντρώσεις ρύπων, υγρασίας, οσμών κλπ.. κυρίως στις μεγαλουπόλεις και στα αστικά κέντρα κάνουν το μίγμα που εισέρχεται στους αεροσυμπιεστές εκρηκτικό.

Μέσα σε όλους αυτούς μολυσματικούς παράγοντες, ελλοχεύει και ο κίνδυνος της διάβρωσης. Η υψηλή υγρασία του αέρα θα προκαλέσει αυξημένη διάβρωση με αποτέλεσμα τη σκουριά.

Ο Finn Djurhuus συνεχίζει:

Είναι επομένως σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η συσσώρευση αυτού του συμπυκνώματος στη δεξαμενή πεπιεσμένου αέρα του αεροσυμπιεστή.

Θα πρέπει να ελέγχεται και να αποστραγγίζεται από κάθε πιθανό συμπύκνωμα καθημερινά. το συμπύκνωμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη προσοχή καθώς οι δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να περιέχει μεγάλη συγκέντρωση βακτηρίων.

Η ιδανική διάταξη πα­ραγωγής πεπιεσμένου αέρα είναι ήδη διαθέσιμη.

Παρά το γεγονός ότι οι συμπιεστές χωρίς λάδι εισήχθησαν πριν από αρκετά χρόνια, η εμπειρία μου είναι ότι πολλοί οδοντίατροι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παραδοσιακούς αεροσυμπιεστές με λάδι, δηλώνει ο Finn Djurhuus.

Ωστόσο, αυτό είναι πιο ανεπιθύμητο, καθώς μόνο η χρήση ενός αεροσυμπιεστή χωρίς λάδι εξασφαλίζει εντελώς καθαρό αέρα, χωρίς τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους για υπολείμματα λαδιού στον πεπιεσμένο αέρα.

Επομένως, ακόμη και με τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς συνδυασμούς φίλτρων, υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς λαδιού στον αέρα από συμπιεστή που λιπαίνεται με λάδι σε περίπτωση έλλειψης συντήρησης.

3 συνθήκες διασφαλίζουν καλό και καθαρό πεπιεσμένο αέρα κατά την έρευνα:

  • Αεροσυμπιεστής χωρίς λάδι, σωστού μεγέθους με στεγνωτήρα αέρα και κατάλληλα φίλτρα.
  • Πρέπει να τοποθετείται εκεί όπου ο αέρας που εισέρχεται να είναι καθαρός, δηλαδή χωρίς βασικές ουσίες και δροσερός.
  • Η καθημερινή συντήρηση πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι ο συνδυασμός ενός αεροσυμπιεστή χωρίς λάδι με ξηραντήρα αέρα. Και προφανώς, η αντικατάσταση των φίλτρων και η συντήρηση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Διαβάστε πως λειτουργούν οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα του Finn Djurhuus.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *