Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Πανοραμική Ακτινογραφία Δοντιών.. Η χρησιμότητα της

5 βασικοί λόγοι που ο οδοντίατρος χρειάζεται μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών…

Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών βγαίνει από το πανοραμικό ακτινογραφικό, μηχάνημα όπου στέκετε ακίνητος ο ασθενής.. δαγκώνοντας ένα ορισμένο σημείο και το κινούμενο μέρος του μηχανήματος γυρνάει γύρω από το κεφάλι του.

Σε μια τέτοια πανοραμική ακτινογραφία φαίνεται το σύνολο των δοντιών, οι φρονιμίτες – η σχέση τους με ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία της στοματικής κοιλότητας – καθώς και το ιγμόρειο.

Επίσης μπορούμε να δούμε παλαιότερες εργασίες που έχουν γίνει στα δόντια, όπως απονευρώσεις και σφραγίσματα.

Στην παρακάτω εικόνα π.χ βλέπουμε παλαιότερες εργασίες που έχουν γίνει στο στόμα, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε την ποιότητά τους πχ απονευρώσεις (πορτοκαλί βελάκι) και σφραγίσματα με μπλε βελάκι. Εικόνα και επεξήγηση από dentalopinions

Η πανοραμική ακτινογραφία εμφανίζει ταυτόχρονα τη δεξιά και αριστερή πλευρά (και τα τέσσερα τεταρτημόρια) των δοντιών σε δισδιάστατη μορφή.

Πανοραμικές ακτινογραφίες βγάζουν συνήθως οι ακτινολόγοι ιατροί. Πανοραμικές ακτινογραφίες δοντιών μπορούν όμως να βγάλουν και κάποιοι συνάδελφοι οδοντίατροι που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Ακτινολογία και Διαγνωστική Στόματος αλλά και ορισμένοι γενικοί οδοντίατροι, που έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα.

Το πανοραμικό ακτινογραφικό μηχάνημα πάντως δεν είναι υποχρεωτικός εξοπλισμός ενός οδοντιατρείου λόγω του μεγάλου κόστους. Αντίθετα το μηχάνημα για τις μικρές (οπισθοφατνιακές) ακτινογραφίες είναι υποχρεωτικό.

5 βασικοί λόγοι που ο οδοντίατρος χρειάζεται την πανοραμική ακτινογραφία ενός ασθενή.

Οι οδοντίατροι βλέπουμε πολλά περισσότερα στις πανοραμικές ακτινογραφίες από ότι κοιτάζοντας τα δόντια με γυμνό μάτι.

Σαφώς και σε ότι αφορά την κατάσταση της επιφάνειας των δοντιών, αυτή εξετάζεται με γυμνό μάτι.

Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να γίνουν πιο σύνθετες διεργασίες; Εκεί θα πρέπει να έχουμε μια πλήρη εικόνα του δοντιού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, καθώς και την κατάσταση του οστού.

Η πανοραμική ακτινογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε οι οδοντίατροι να λάβουμε μια πλήρη εικόνα των δοντιών.

Τι θα δούμε καλύτερα λοιπόν σε μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών;

  • Τερηδόνα σε σημεία που δεν είναι ορατά με γυμνό το μάτι, όπως ανάμεσα στα δόντια.
  • Σε περίπτωση περιοδοντίτιδας, η πανοραμική ακτινογραφία θα δείξει πόσο οστό έχει χαθεί λόγω της νόσου.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εκδηλώνεται τερηδόνα κάτω από τα σφραγίσματα. Αυτή η τερηδόνα είναι ορατή μόνο με πανοραμική ακτινογραφία.
  • Η πανοραμική ακτινογραφία είναι ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουμε μια φλεγμονή στην άκρη της ρίζας του δοντιού που βρίσκεται κοντά στο οστό.
  • Τέλος, η πανοραμική ακτινογραφία είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις όπου πρέπει να μπουν σιδεράκια, εμφυτεύματα ή να γίνει μια εξαγωγή δοντιού.
Γράφει: Κολώνα Χάιδω-Βασιλική. Χειρουργός Οδοντίατρος Α.Π.Θ.
Μετ/θείσα στα Οδοντικά Εμφυτεύματα (Ε.Κ.Π.Α.)
Μετ/θείσα στην Αισθητική Οδοντιατρική (Α.Π.Θ.)
Ιστότοπος: kolona-chaido.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *