Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

Πώς λειτουργούν οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές;

Πώς λειτουργούν οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές;

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια εξοπλισμού σε μια οδοντιατρική μονάδα είναι οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές.

Ο αεροσυμπιεστής τροφοδοτεί με αέρα υπό πίεση τα υπόλοιπα εργαλεία, ώστε να έχουν ενέργεια να λειτουργήσουν.

Κατ’ επέκταση, αν o αεροσυμπιεστής δεν είναι το σωστό μοντέλο, ή δεν γίνεται η συντήρηση που χρειάζεται και είναι σε κακή κατάσταση, ο βεβαρημένος πεπιεσμένος αέρας μπορεί να βλάψει τον ακριβό οδοντιατρικό εξοπλισμό, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας επικίνδυνος αγωγός για τα βακτηρίδια και μολυσματικούς παράγοντες, που θέτουν την υγεία των ασθενών σε κίνδυνο.

Ο οδοντιατρικός αεροσυμπιεστής είναι ο «πνεύμονας» θα λέγαμε και ένα από τα κύρια εργαλεία μιας οδοντιατρικής μονάδας, είναι υπεύθυνος για την σωστή λειτουργία πολλών άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε μια οδοντιατρική μονάδα.

Πως δουλεύει:

Ο Οδοντιατρικός αεροσυμπιεστής είναι μια συσκευή συμπίεσης αέρα.

Η λειτουργία του είναι η παραγωγή πεπιεσμένου αέρα που αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή υψηλής πίεσης, με τη μορφή ενέργειας πεπιεσμένου αέρα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο αεροσυμπιεστής με λίγα λόγια, αυξάνει την πίεση και την πυκνότητά του αέρα και εφόσον αυξάνεται η πυκνότητα του αέρα, μειώνεται ο όγκος του, κάτι που επιτρέπει την εύκολη αποθήκευσή του.

Η συμπίεση αυτή γίνεται με την παλινδρομική κίνηση των πιστονιών.

Αυτός ο αέρας μεταφέρεται στη συνέχεια στον οδοντιατρικό εξοπλισμό μέσω σωληνώσεων για διάφορες χρήσεις.

Οι συμπιεστές χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, αλλά οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές έχουν μοναδικές προδιαγραφές για την υγιεινή και την ποιότητα του αέρα που παράγεται.

Επομένως μόνο οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές πρέπει να χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική πράξη.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετοί τύποι οδοντιατρικών αεροσυμπιεστών, διαφορετικών μεγεθών, τιμών και προέλευσης.

Αεροσυμπιεστές λιπαινόμενοι (με λάδι).

Καθώς οι αεροσυμπιεστές συμπιέζουν τον αέρα μέσω ενός εμβόλου σε υψηλές ταχύτητες, η κίνηση αυτή του εμβόλου προκαλεί μεγάλες τριβές με τα τοιχώματα του κυλίνδρου όπου βρίσκεται.

Για αυτό τον λόγο πρέπει να λιπαίνεται ώστε να μην υπερθερμανθεί και κολλήσει.

Για την λίπανση, οι συμπιεστές που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στην αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιούν λάδι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αυτούς τους συμπιεστές, μέρος του λαδιού καταλήγει στον πεπιεσμένο αέρα, και κατ’ επέκταση στον οδοντιατρικό εξοπλισμό και στον περιβάλλοντα χώρο.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται αερολύματα που είναι επιβλαβή για τον ασθενή και για τον επαγγελματία, όταν χρησιμοποιηθεί σε μια οδοντιατρική μονάδα.

Οδοντιατρικοί Αεροσυμπιεστές (χωρίς λάδι) oil-free.

Στην οδοντιατρική μονάδα απαιτείται καθαρός, μη μολυσμένος αέρας, μακριά από μολυσματικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις ή άλλα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, οι σύγχρονοι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές είναι πάντα συμπιεστές χωρίς λάδι ή ξηροί συμπιεστές.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ένας οδοντίατρος θα επιλέξει έναν συμπιεστή χωρίς λάδι είναι ότι ενέχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης του αέρα με λιπαντικό.

Οι αεροσυμπιεστές χωρίς λάδι πρέπει να κατασκευάζονται με υψηλή ακρίβεια.

Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι οι κύλινδροι και τα έμβολά τους είναι επενδεδυμένα με ένα αυτολιπαινόμενο υλικό, σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει φθορά και δεν δημιουργούνται υπόλειμμα που καταλήγουν στον πεπιεσμένο αέρα.

Η ανθεκτικότητα των αεροσυμπιεστών χωρίς λάδι ήταν παραδοσιακά χαμηλότερη από εκείνη των λιπαινόμενων αεροσυμπιεστών, καθώς το λάδι είναι ένα εξαιρετικό λιπαντικό και μειώνει τη θερμοκρασία και τη φθορά της επιφάνειας.

Ωστόσο, η ακρίβεια με την οποία κατασκευάζονται οι σύγχρονοι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές και η ποιότητα των σημερινών υλικών σημαίνουν ότι έχουν ήδη αντοχή παρόμοια με αυτήν των λιπαντικών συμπιεστών.

Οδοντιατρικοί Αεροσυμπιεστές με ξηραντήρα αέρα.

Οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές παίρνουν αέρα από το περιβάλλον και στη συνέχεια τον συμπιέζουν και τον αποθηκεύουν σε μια δεξαμενή.

Αυτός ο αέρας έχει πάντα ένα ποσοστό υγρασίας, το οποίο, ανάλογα με την τοποθεσία και την περιοχή, είναι συνήθως υψηλότερο ή χαμηλότερο.

Συμπιέζοντας τον αέρα με την υγρασία, υπάρχει ο κίνδυνος να συμπυκνωθεί η υγρασία στα τοιχώματα της δεξαμενής, του συμπιεστή και κατ’ επέκταση στον περιβάλλοντα χώρο του οδοντιατρείου.

Σε αυτήν την περίπτωση, η δεξαμενή του συμπιεστή θα πρέπει να αδειάζετε από νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το νερό όμως που μπορεί να δημιουργηθεί από την υγρασία του πεπιεσμένου αέρα θα αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε.

Για να αποφευχθεί αυτό, υπάρχουν αεροσυμπιεστές που ενσωματώνουν ξηραντήρα αέρα και αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας από τον αέρα πριν τη συμπίεση. 

Αυτό σημαίνει ότι η συμπίεση του αέρα δεν συμπυκνώνει την υγρασία στο εσωτερικό του λέβητα του συμπιεστή και δεν χρειάζεται να τον αδειάζουμε κάθε τόσο.

Με αυτό τον τρόπο επεκτείνετε η διάρκεια ζωής των μηχανημάτων και διασφαλίζεται η μείωση του κόστους συντήρησης των εργαλείων που κάνουν χρήση του πεπιεσμένου αέρα.

Ενώ παράλληλα μειώνετε ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων στον αέρα δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφαλέστερο για τους ασθενείς και τον εαυτό σας. Διαβάστε για την υγιεινή.. και ο οδοντιατρικός αέρας

Οδοντιατρικοί Αεροσυμπιεστές: Πώς επιλέγω τον καλύτερο;

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να αναρωτηθούμε πριν αγοράσουμε έναν οδοντιατρικό αεροσυμπιεστή, για να επιλέξουμε τον πιο κατάλληλο.

Αεροσυμπιεστής με λάδι ή Χωρίς λάδι;

Για να εγκατασταθεί σε οδοντιατρική μονάδα θα πρέπει αναμφίβολα να επιλεγεί αεροσυμπιεστής χωρίς λάδι, καθώς η ποιότητα του παραγόμενου πεπιεσμένου αέρα θα είναι πολύ καλύτερη.

Η ποιότητα του αέρα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες από οποιονδήποτε άλλο κατά την επιλογή οδοντιατρικού αεροσυμπιεστή.

Αεροσυμπιεστής με ξηραντήρα αέρα ή χωρίς;

Εάν η υγρασία του αέρα είναι υψηλή, για παράδειγμα, σε παράκτιες περιοχές, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν συμπιεστή με ξηραντήρα αέρα, διότι εάν δεν το έχουμε, ο συμπιεστής θα μας δώσει πολλά προβλήματα συμπύκνωσης νερού στο εσωτερικό.

Εάν βρισκόμαστε σε ένα μέρος με πολύ χαμηλή υγρασία αέρα, θα μπορούσε να μην ήταν απαραίτητος ο ξηραντήρας αέρα.

Ωστόσο, ο ξηραντήρας είναι κάτι που ωφελεί πάντα τον συμπιεστή και θα το κάνει να χρειάζεται λιγότερη συντήρηση.

Τι μέγεθος αεροσυμπιεστή πρέπει να επιλέξω;

Εδώ θα πρέπει να εξετάσετε πόσοι χειριστές θα εργάζονται ταυτόχρονα, τον αριθμό του προσωπικού δηλαδή που θα χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό.

Ο αεροσυμπιεστής μπορεί να τροφοδοτήσει 1 έδρα.. 2 έδρες; Καθώς η υπερβολική ταυτόχρονη χρήση μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα που δεν είναι προετοιμασμένο για τέτοιες δυνατότητες.

Οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές καταναλώνουν ρεύμα για την παραγωγή αυτού του πεπιεσμένου αέρα και πρέπει να έχουν επαρκή ισχύ για την παραγωγή πεπιεσμένου αέρα γρηγορότερα από ότι εμείς καταναλώνουμε στις οδοντιατρικές μας εργασίες.

Θα πρέπει να επιλέξουμε έναν συμπιεστή που έχει την ικανότητα να παράγει τουλάχιστον την ίδια ροή αέρα με τον οδοντιατρικό εξοπλισμό που πρόκειται να λειτουργήσει ταυτόχρονα.

Οι οδοντιατρικοί αεροσυμπιεστές μπορούν να έχουν έναν, δύο, τρεις ή περισσότερους κυλίνδρους, ανάλογα με τη ροή αέρα που θα παραχθεί.

Το μέγεθος του λέβητα είναι επίσης σημαντικό, καθώς όσο περισσότερο αέρα μπορεί να αποθηκεύσει ο λέβητας, τόσο λιγότερος χρόνος θα χρειαστεί να λειτουργήσει ο κινητήρας του συμπιεστή.

Οδοντιατρικοί Αεροσυμπιεστές & Επίπεδα θορύβου

Η οδοντιατρική πράξη απαιτεί ακρίβεια και ηρεμία τόσο του ασθενή, όσο και του ιατρού. Εάν ένας συμπιεστής είναι πολύ θορυβώδες, τότε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή επαγγελματιών και ασθενών με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Επίσης μπορεί να προκύψουν και ζητήματα φτωχότερης εμπειρίας εξυπηρέτησης πελατών.

Check Also

Πανοραμική Ακτινογραφία Δοντιών.. Η χρησιμότητα της

5 βασικοί λόγοι που ο οδοντίατρος χρειάζεται μια πανοραμική ακτινογραφία δοντιών… Η πανοραμική ακτινογραφία δοντιών βγαίνει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *